Info Bàsica

Turquia és un Estat transcontinental d’Euràsia, terra a cavall entre dos continents, amb més de deu mil anys d’història i cultura, un país fascinant, de paisatges inoblidables i insòlits contrastos. La Turquia asiàtica, Anatòlia, també coneguda com l’Àsia Menor, que inclou el 97% de la superfície del país, està separada de la Turquia europea pel Bòsfor, el mar de Màrmara i els Dardanels, els quals, de forma conjunta, són l’enllaç marítim entre el mar Negre i el mar Mediterrani. La Turquia europea, al nord-oest, que conforma la Tràcia Oriental, i té fronteres amb Grècia i Bulgària, només representa el 3% de la superfície total del país que, incloent els llacs, és de 783.562 km², una superfície similar a la suma de les superfícies del Regne Unit i de França, dels quals només 23.764 km² són a Europa.

+ Info bàsica: Turquia (cat)
+ Info bàsica: Biblioviatge a Turquia (cat)

Tot i que la capital oficial de Turquia és Ankara, ningú posa en dubte que la capital extraoficial de Turquia sigui Istanbul, l’antiga Bizanci de grecs, perses i macedonis, la Constantinoble en què resistís l’Imperi Romà d’Orient i, fins entrat el segle XX, la nena mimada dels sultans otomans, que no van estalviar a l’hora de guarnir els magnífics palaus i mesquites d’aquesta ciutat encisadora, partida en canal per l’estret del Bòsfor, que encara és la sang vital de la ciutat: travessat per dos ponts enormes, petits vaixells i ferris transporten milers de persones entre els dos continents cada dia. Un viatge en ferri a la posta del sol admirant la silueta de la vella Istanbul és la quinta essència d’una experiència a Istanbul.

+ Info bàsica: Istanbul (cat)
+ Guia pràctica Més Enllà d'Istanbul i de Turquia (cat)

Amb els seus prop de deu milions d’ànimes, Istanbul no tan sols és la ciutat més gran de Turquia, a més de l’epicentre de la seva vida política, econòmica i cultural, és una de les megalòpolis més vitals, desconcertantment contradictòria i per descomptat bella de tot el planeta. Amb un peu recolzat a Europa i l’altre a Àsia, cap com ella per oficiar com porta entre Orient i Occident.

+ Història d'Istanbul (cat)

Una ciutat que enamora. És imprescindible visitar la Mesquita Blava i la de Santa Sofia. Al vespre es pot contemplar una estampa inoblidable: l’ocàs del sol mentre el mujahidin crida a l’oració des del minaret de la mesquita, creant una atmosfera indescriptible.

+ info: Monuments d'Istanbul (esp)
+ info: Què fer i què veure a Istanbul (cat)

I altres monuments que no podem deixar de veure com la Torre Gàlata, des de la qual es pot gaudir d’una panoràmica de 360º de tota la ciutat, els Palaus de Dolmahbache i Topkapi. Aquest opulent edifici és testimoni d’innombrables històries. Conté la Tresoreria de l’Estat amb una exposició d’armes, i el Tresor Imperial, en el qual es troba la joia Dagger Topkapi, l’objecte del desig a la pel·lícula Topkapi (1964), mentre el panorama sobre el Bòsfor és decididament espectacular. Són fantàstics l’Harem i els edificis ricament decorats que envolten la piscina.

També ens hem de perdre pel Gran Basar, amb un nombre estimat de 4.400 botigues alineades al llarg de galeries cobertes. És considerat el més antic centre comercial del món, té dimensions decididament destacades i compta amb un laberint de carrerons laterals. Les botigues estan desplaçades segons la mercaderia que exposen, per exemple, les joieries de plata estan agrupades juntes, les botigues de catifes estan situades en un altre lloc i així per aquelles de sabates, vestits i objectes de tot tipus. Indubtablement és un dels llocs més característics d’Istanbul

Per poder llegir més sobre els atractius turístics d'aquesta ciutat res millor que el número 58 de la revista Altaïr dedicat a "Estambul, modernidad con raíces" o alguna de les multiples guies que existeixen d'Istanbul com la National Geographic "Estambul y Turquía Occidental",  l'Anaya Touring d"Estambul" o la "Guia d'Istanbul en un cap de setmana" en un cap de setmana en català (ebook) d'Ecos Travel Books.


 + aquesta informació és un extracte de l'article Biblioviatges: Turquia de la Biblioteca Joan Oliva i Milà.+

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada